سازمان ملل خواستار تحقیق درباره کشتار سال ۱۳۶۷ زندانیان سیاسی در زندانهای ایران شد. خانم عاصمه جهانگیر گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، در گزارش جدید خود خواستار تحقیقات مستقل درباره کشتار زندانیان سیاسی در زندانهای ایران در سال ۱۳۶۷ شده است. او همچنین از ضرورت اصلاح نظام قضایی جمهوری اسلامی برای بهبود وضعیت حقوق بشر در این کشور سخن گفته است.
خانم جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، در گزارش جدید خود از جمله خواستار تحقیقات مستقل در مورد اعدامهای دستهجمعی تابستان ۱۳۶۷ شده است. وی در بخشی از گزارش خود به کشتار جمعی تابستان ۶۷ نیز پرداخته است که در جریان آن “هزاران زندانی سیاسی مرد، زن و نوجوان” در پی فتوای روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، اعدام شدند. خانم جهانگیر مینویسد که بر طبق گزارشها، هیأتی سه نفره مسئول تصمیمگیری در باره این کشتار بوده و پس از اعدام نیز پیکر قربانیان در گورهایی بی نام و نشان و بدون اطلاع خانواده آنها دفن شدهاست. گزارش به فایل صوتی منتشرشده از دیدار اعضای گروه موسوم به “هیأت مرگ” با آیتالله منتظری، قائم مقام وقت بنیانگذار جمهوری اسلامی هم اشاره میکند و مینویسد که برخی مقامهای قضایی حکومت ایران پس از انتشار این فایل صوتی از اعدامها دفاع کردهاند.
کمپین برای توقف تخریب گورستان اعدام شدگان
پیکرهای اعدامشدگان در گورهای دستهجمعی، شبانه و بدون اطلاع خانوادههایشان دفن شد. سازمان عفو بینالملل کمپینی را به منظور توقف تخریب گورستان اعدامشدگان سیاسی سال ۱۳۶۷ در شهر اهواز، به راه انداخته است. بر اساس گزارشهای منتشرشده، این گورستان قرار است به فضای سبز تبدیل شود. به گزارش رادیو آلمان، گورستانی که محل گورهای دستهجمعی اعدامشدگان سیاسی در سال ۱۳۶۷ است، قرار است از سوی شهرداری اهواز تخریب و تبدیل به فضای سبز شود. این خبر را دو ماه پیش دو سازمان حقوق بشری بینالمللی؛ عفو بینالملل و عدالت برای ایران اعلام کردند. استناد این دو سازمان فیلمها و عکسهای گرفته شده توسط خانوادههای جانباختگان و نیز گفتههای کارگران ساختمانی است که قرار است در این محل کار کنند.
حالا سازمان عفو بینالملل کمپینی را راهاندازی کرده تا با جلب توجه افکار عمومی، مسئولان شهر اهواز را متقاعد کند تا از تخریب گورستانی که پیکر حداقل ۴۴ زندانی سیاسی اعدامشده را در خود جای داده، دست بردارند. به گزارش عفو بینالملل عملیات تخریب در نزدیکی این گورستان اوایل سال جاری آغاز شده است.
فیلیپ لوتر رئيس بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل گفته است: «با بولدوزر کردن این محوطه، تمامی شواهد موجود در این گورستان جمعی که میتواند برای رسیدگی عادلانه به اعدامهای گروهی سال ۱۳۶۷ مورد استفاده قرار بگیرد، از بین میرود. همچنین خانوادههای قربانیان از حق خود برای یافتن حقیقت، عدالت و جبران خسارت و نیز این حق که عزیزانشان را به شایستگی دفن کنند، محروم میشوند.»
عفو بینالملل از مردم خواسته تا با پیوستن به این کمپین بر مقامات ایران فشار بیاورند تا فورا دست از تخریب این محل بردارند. مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل همچنین یادآور شده: «به جای تخریب این گورهای دستهجمعی و مجازات بیشتر و چندباره خانوادههایی که همواره با تلاش آنها برای حفظ خاطرهی عزیزانشان مقابله شده، مقامات ایرانی بایستی وظیفه اصلی خود را انجام دهند که حفظ تمامی گورهای دستهجمعی برای ممکن کردن تحقیقات درباره کشتار جمعی زندانیان در سال ۱۳۶۷ و سایر کشتارهای جمعی است.»
شهریور امسال ۲۹ سال از اعدامهای گروهی زندانیان سیاسی میگذرد. در جریان این اعدامهای دستهجمعی ۳ تا ۴ هزار زندانی که همگی حکمهای تاییدشده زندان داشتند، کشته شدند. پیکرهای اعدامشدگان در گورهای دستهجمعی، شبانه و بدون اطلاع خانوادههایشان دفن شد.